recept je určen pro 3 osoby
Ingredience:
Těsto: 300 g hladké mouky, 20 g droždí, 1 lžička cukru, 200 ml kefíru nebo podmáslí, špetka soli
Náplň: 500 g kysaného zelí, 2 velké cibule, olej na smažení
Příprava: Mouku dáme do mísy, uděláme v ní důlek, rozdrobíme droždí, přidáme cukr, trochu mouky a teplé vody. Necháme 10 min vzejít kvásek. Potom vše zamícháme se solí a přidáváme kefír pokojové teploty. Pokud nemáte kefír, těsto zaděláme vlažnou vodou. Zaděláme vláčné těsto, aby se nelepilo.
Bez kynutí rozválíme na vále tenké těsto a sklinkou, s větším průměrem, vykrajujeme kolečka. Placičky plníme náplní a asi po 10 ks vaříme v osolené vodě 5 min. Placičky s náplní skládáme napůl a pevně je slepíme. Prsty máčíme v mouce.
Hotové vareniky vyndáme z vody, necháme je okapat a 1-2 krát je propíchneme vidličkou a dáme do kastrolu s 1 dozlatova usmaženou cibulí. Oheň vypneme. Zakryjeme pokličkou a opatrně vareniky protřepeme aby se nepřilepily.
Na náplň osmažíme 1 cibuli do zlatova, nakrájenou nadrobno, přidáme zelí bez šťávy a dusíme asi 30 min, aby se vydusila tekutina a zelí trochu zhnědlo. Před plněním zelí vychladíme.
NA MASOVOU NÁPLŇ umeleme nebo rozmixujeme 500 g vařeného masa (jakéhokoliv) a smícháme s 1 usmaženou cibulí, nakrájenou nadrobno. Osolíme, opepříme a necháme vychladnout. Hotové vareniky dáváme do kastrolku s osmaženou cibulí a protřepeme.
NA BRAMBOROVOU NÁPLŇ uvaříme oloupané a nakrájené brambory. Vodu slijeme a nasucho je rozšťoucháme, přidáme osmaženou cibulku i s olejem. Osolíme podle chuti. Necháme vychladnout. Hotové vareniky dáváme do kastrolku s osmaženou cibulí a protřepeme.
NA TVAROHOVOU NAPLŇ 2 tvarohy smícháme s 1 vejcem a 100 - 150 g cukru. Hotové vareniky dáváme do kastrolku s kouskem másla, aby se neslepily. Vareniky s tvarohem na talíři políváme kysanou smetanou.
Vyjde asi 35 vareniků.
Doporučená příloha: dospělí - pivo, děti - kefír.